LÉGIFOTÓZÁS ÉS TÉRINFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK

Legyen szó településtervezésről, tereprendezésről, vagy mezőgazdaságról, a tervezés és előkészítés fontos szerepet játszik a megvalósítási szakasz sikerességében és a költségek csökkentésében. Ezen folyamatok megvalósításában nyújt segítséget a légifotózás és térinformatika. Az általunk kínált szolgáltatások megkönnyítik a döntési folyamatok előkészítését a közigazgatásban, településmenedzsmentben, építőiparban, mezőgazdaságban és minden olyan területen, ahol szükség van arra, hogy  informatikai eszközökkel feldolgozhatóvá tegyük a fizikai teret.

FOTOGRAMMETRIA

A fotogrammetria a távérzékelés tudományága, melynek alkalmazásakor a tárgyakról, illetve a terepről készített fényképek alapján a képeken végzett mérések és számítások segítségével meghatározza a képeken látható tárgyak kiterjedéseit. A légi fotogrammetriában a fényképeket a valamely légieszközről (pl. repülőgépről, helikopterről, pilóta nélküli repülőgépről) vagy műholdról készítik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy adott terület levegőből történő lefényképezése után lehetőség van az elkészült képeket úgy összeilleszteni, hogy azokon pontosan meghatározható legyen a tárgyak mérete, térfogataés térbeli kiterjedése. A digitális magassági modell (Digital Elevation Modell), virtuális terepasztalként jeleníti meg a lefényképezett területet, melyen tökéletes pontossággal állapíthatók meg a tengerszinthez mért mélységi és magassági értékek.

ORTOFOTÓ

Az ortofotó készítése a fotogrammetriai folyamatok egy része. Tulajdonképpen egy elkészített ortofotó ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos fénykép, ám annál sokkal több információt tartalmaz. Az ortofotókat általában nagy kiterjedésű területek felmérésére használják, melyek segítséget nyújtanak az ingatlan aktuális fizikai határainak meghatározásában, állapotának felmérésében. Az ortofotók esetében lehetőség van georeferálásra, amely egy térképen a koordináta helyesen beillesztését jelenti. Az összeillesztett és kiértékelt képet például egy kataszteri térképre nagy pontossággal ráilleszthetünk és vizuálisan összehasonlíthatjuk egy ingatlan pontos elhelyezkedését a kataszteri adatokkal.

3 DIMENZIÓS TEREPTÁRGY-MODELLEZÉS (ÉPÜLETEK, TEREPTÁRGYAK)

Egy műemlék jellegű épület felújítása során számos váratlan helyzettől mentheti meg magát, ha ezt a szolgáltatásunkat választja. Ezzel a módszerrel az objektum 3 dimenzós modelljét készítjük el. Ezzel lehetőség nyílik olyan rejtett hibák feltárására, melyek szabad szemmel nem vehetők észre. A modellezett objektum virtuálisan körbejárható és építészeti szoftverekbe importálható.

SZÁNTŐFÖLDI NÖVÉNYKULTÚRÁK FELMÉRÉSE, PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGEK TÁMOGATÁSA (NDVI – VEGETÁCIÓS INDEX KÉSZÍTÉS)

Nagy területen gazdálkodik? Naprakész adatokra van szüksége a növénykultúra egészségi állapotáról? Szolgáltatásunk a vegetáció állapotát méri fel vizualizációs technikával. Ennek alapján már szabad szemmel eldönthető, hol van szükség beavatkozásra. Betegség, vadkár kiterjedésének felmérése és koordinátarendszerben történő elhelyezése. Az RTK-technológiát használó precíziós mezőgazdasági műveléssel dolgozó ágazat ezzel a jövőbemutató eljárással a hatékonyságnövelés, költségcsökkentés és bevételnövekedés felé veszi az irányt.

Települési önkormányzatok számára is hasznos lehet ez a szolgáltatás: külterületek feltérképezése esetén a növényzet már pár nappal a talajvíz felszínre kerülése esetén jelzi a belvízzel elöntött területek nagyságát. A talajvíz emelkedésével a növényzet gyökérzetének nem megfelelő oxigén-ellátottságának tünete a levélzeten is észrevehető, így a rendszer képes előre jelezni a belvízzel elöntött részek kiterjedését.

 

BÁNYÁSZATI TERÜLETEK FELMÉRÉSE

Pontos adatokra van szüksége a kitermelt földterület mennyiségéről? Szeretné a feltárt terület integrálható 3 dimenziós digitális modelljét kézhez kapni? Fotogrammetriai technológiára alapozott szolgáltatásunk nagy pontosságú digitális 3 dimenziós modellt állít elő rövid határidővel.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kövessen minket Facebook-on!